Geschiedenis van Reiki

De reiki-methode (Usui Shiki Ryoho) is ontdekt door Mikao Usui.

Mikao Usui was een een spiritueel leraar, in  Kyoto, Japan. Een student vroeg hem waarom wij mensen niet in staat zijn te helen met handen, net als Christus en Boeddha. Deze vraag veranderde zijn leven. Mikao Usui bestudeerde de oude talen, waaronder Sanskriet. Hij bezocht vele kloosters en stuitte op een document, geschreven door een onbekende volgeling van Boeddha. Het document bevatte symbolen en verwijzingen naar de genezingen van Boeddha. De gevonden kennis en symbolen werkten echter nog niet voor hem. Ze waren, net als nu zonder een initiatie, krachteloos. De monniken suggereerden toen een oude doeltreffende bezinning: 21 dagen mediteren en vasten op de berg Kuramayama. Op de 21e dag gebeurde er iets… Toen Mikao Usui aan het einde van die dag opstond om de berg af te dalen was hij een gelukkig man. Hij had het contact met de Reiki-stroom verkregen. De eerste Reiki Master was “geboren”. Hij behandelde mensen met reiki. Usui heeft ontdekt dat reiki alleen voor je werkt als je echt wilt, er iets voor wilt laten. Zijn praktijk floreerde en hij had veel studenten.

Chujiro Hayashi, de 2e grandmaster

Chujiro Hayashi was de ijverigste van de reiki-studenten van Usui. Dat was later dan ook de man die hij uitkoos om de praktijk en school over te nemen toen hij overging. Chujiro Hayashi was arts, begon een kliniek en leidde een groot aantal therapeuten op. Zijn reikikliniek groeide uit tot een van de meest vooraanstaande in Tokyo. In 1935 kwam er een vrouw in zijn kliniek, Hawayo Takata genaamd. Een vrouw van wie niemand vermoedde welke taak zij toebedeeld zou krijgen.

Hawayo Takata, de 3e grandmaster

Hawayo Takata was geboren op Hawaï, en leidde een gewoon bestaan tot haar man stierf in 1930, waarna  haar leven drastisch veranderde. Zij moest als kostwinner voor het gezin zorgen en dat viel haar zwaar, en zij werd ziek. In 1935 besloot zij de overtocht naar Japan te maken en een ziekenhuis te zoeken. Zij kwam terecht in een ziekenhuis in Tokio. Het onderzoek bracht onder andere galstenen en een tumor aan het licht. Vlak voor de operatie had Hawayo Takata een gevoel van “dit hoeft niet”. Het gevoel hield aan, zij verzamelde al haar moed en vroeg aan een van de medewerkers of er geen andere manier was. Deze vertelde haar over een andere manier. ‘In een kliniek hier dichtbij behandelen ze zonder chirurgie, zo vertelde hij’. Nog diezelfde dag lag zij in de Reiki kliniek van dr. Chujiro Hayashi. Een van de eerste vragen die hij haar stelde was: “Heb je haast?” Ze moest er even over nadenken; hoe lang zou de behandeling dan gaan duren? Dagen, weken, maanden, of langer, zei Dr. Hayashi. Zij dacht na en stemde toe. Ze werd dagelijks door meerdere reiki-therapeuten tegelijk behandeld. Wat haar opviel was dat iedereen dezelfde diagnose stelde zonder ook maar iets te meten en dat ze allemaal van die ongelooflijk warme handen hadden. Naarmate de behandelingen vorderden werd haar interesse steeds groter. Tegen de tijd dat zij genezen was vroeg zij of zij dit ook mocht leren. Dit werd niet gestimuleerd, reiki was het geheim van Japan… Toch heeft Dr. Hayashi besloten om een uitzondering te maken.Mevrouw Takata kreeg de eerste graad Reiki. Later heeft dr. Hayashi haar toegestaan de tweede graad reiki te volgen. Op gegeven moment heeft zij zich weer gevestigd op Hawaï en opende daar haar reiki-praktijk. In 1938 werd Hawayo Takata Reiki Master. Twee jaar later, in 1940, nodigde hij haar uit voor een bezoek in Japan. Zijn einde naderde en hij had, in overleg met zijn familie, besloten dat Hawayo Takata zijn opvolgster werd. Na de formele bekrachtiging ging Chujiro Hayashi over. Takata heeft Reiki verspreid over alle continenten. In het laatste deel van haar leven heeft zij 22 Reiki Masters opgeleid. Op dit moment zijn er ongeveer duizend traditioneel opgeleide Reiki Masters over de hele wereld. In 1985 is Reiki in Nederland geïntroduceerd.

De kleindochter van Hawayo Takata, Phyllis Lei Furumoto, is de huidige opvolgster (grandmaster).